Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

E162, BETANİN, Betanin, RED BEET, Beet Root, Betanine, Beetroot Red, Betanin, Pancar Kökü Kırmızısı, 1390-65-4, 7659-95-2

E162, BETANİN, Betanin, RED BEET, Beet Root, Betanine, Beetroot Red, Betanin, Pancar Kökü Kırmızısı, 1390-65-4, 7659-95-2

E Kodu : E162

CAS:1390-65-4, 7659-95-2


Betanin veya Beetroot Red , pancardan elde edilen kırmızı glikosidik bir gıda boyasıdır; Glikoz molekülünü hidrolize edilerek elde ettiği aglikon , betanidin. Bir gıda katkı maddesi olarak, E kod E162’dir.Kırmızı pancar suyu sebze Beta vulgaris veya kırmızı pancar kökü ekstraktından elde edilir .

Betanin, kırmızı pancar suyunun renginde bulunan ana renklendirici bileşiktir. Betanin, et ve sosisleri renklendirmek için de kullanılabilir. Betanin en yaygın kullanımı, dondurma ve tozlu meşrubat içeceklerinin renklendirilmesinde kullanılır. Şekerlemeler, şeker kaplamaları ve meyve veya krema dolguları gibi bazı şekerli gıdalarda kullanılır.
Betanin ayrıca domates ve pastırma ürünlerinde olduğu gibi çorbalarda da kullanılır.

Pancar kökü kırmızısı sofralarımızda yediğimiz pancarlardan elde edilmektedir.

Bu pancarlara Latince beta vulgaris ruba adı verilmektedir.

Pancarlar temizlenip,suyu çıkarıldıktan sonra konsantre hale getirilerek renklendirici olarak kullanılmaktadır.

Pancar kökü kırmızısında , betanin (%75-95) ve vulgaksantin (%5-25) adı verilen iki pigment bulunmaktadır.

Kırmızı pancar kökü bitkisine renk veren pigment, betanindir.

Kırmızı-pembe rengini veren doğal bir pigmenttir.

Doğadaki bazı betanin kaynakları; kırmızı pancar, bazı mantar türleri ve bugonvil çiçeği gibi bitkilerdir.

Türk Gıda Kodeksi’ne göre kullanımında limitleme bulunmamaktadır.

Betaninlerin en stabil olduğu pH aralığı 4-6’dır.

Bu pH aralığında 100°C sıcaklıklarda 14 dakika renk stabilitelerini korumaktadırlar.

Gıda sektöründe betaninlerin kullanım alanı:

Şekerleme ürünleri, fırıncılık ürünleri, süt ve süt ürünleri, içecek ürünleri, çikolata dolguları, kahvaltılık tahıllar, ısıl işlem görmüş işlenmiş et (sosis ve salam), kurutulmuş kırmızı meyveler, jöle, marmelat, reçel, işlenmiş balık ve su ürünleri, meyve ve sebze preparatları gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Betanin, özellikle sosis ve et ürünlerinde doğal bir renklendirici olarak kullanılır. E162 (Betanin) olarak bilinen bu bileşik, pancar kökünden elde edilir ve kırmızı-mor renk sağlar.

Isı ve Işık Stabilitesi

  • Isıya Dayanıklılık: Betanin, yüksek sıcaklıklara karşı hassastır ve pastörizasyon gibi işlemler sırasında renk kaybı yaşayabilir. Ancak yüksek şeker içeriğine sahip ürünlerde daha stabil kalabilir.

  • Işık Stabilitesi: Güneş ışığı ve oksijen betaninin bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden karanlık ve düşük sıcaklıkta saklanması önerilir.

  • pH Duyarlılığı: Betanin, pH 4-5 aralığında parlak kırmızı-mavi renkte olur. Ancak alkali ortamda bozulur ve sarı-kahverengi renge dönüşebilir

 

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle